Panouri solare termice sau panouri fotovoltaice?

In acest articol vom face o comparatie intre panourile solare termice si panourile solare fotovoltaice producatoare de electricitate. Panourile fotovoltaice le vedem din ce in ce mai des atat pe acoperisurile gospodariilor, cat si la scara mare in parcurile fotovoltaice aparute in ultimul timp. Insa, foarte putin cunoscute sunt caracteristicile lor tehnice si eficienta acestora. In timp ce, panourile solare termice sunt cunoscute doar ca producatoare de apa calda menajera. In cazul in care sunteti interesati sa investiti in astfel de echipamente, sper ca acest articol sa va ajute in luarea unei decizii.

Atat in sistemele de panouri solare termice, cat si in cele fotovoltaice sunt tehnologii mature. Dupa cum bine stiti, panourile fotovoltaice transforma lumina soarelui in electricitate, care poate fi incarcata direct in reteaua nationala de electricitate sau poate fi stocata in acumulatori si folosita in gospodarie; in timp ce panourile solare termice transforma energia soarelui in caldura, care poate fi folosita la incalzirea apei calde menajere sau ca aport la sistemul centralizat de incalzire al locuintei.

Panourile solare termice!                                                                                                                                  Un furtun de culoare neagra plin cu apa si expus la soare incalzeste foarte repede apa, atat de simplu va puteti imagina panoul solar termic ca principiu. Panourile solare termice au un principiu de functionare foarte simplu. Intr-un circuit inchis circula un lichid solar, dintr-un amestec de apa cu glicol, pe acoperis se afla panourile solare sau colectoarele care incalzesc glicolul, iar in interiorul casei se afla un acumulator de caldura ( puffer). Ideal ar fi ca acumulatorul de caldura sa fie unul cu stratificare. Glicolul incalzit de panourile solare este pompat catre acumulatorul de caldura, unde prin intermediul unui schimbator de caldura incalzeste apa din acumulator, care poate fi folosita ca apa calda menajera sau in circuitul de incalzire. Randamentul aproximativ al panourilor solare termice este de 90%.

Panourile fotovoltaice!

Generarea de energie electrica din lumina soarelui este mult mai complicata. Panourile solare fotovoltaice ating o eficienta de doar 20%, dar sunt sustinute de guvernele tarilor europene, inclusiv al Romaniei, prin introducerea certificatelor verzi si impunerea furnizorilor de energie electrica sa achizitioneze o cota parte din energia vanduta provenita din surse regenerabile. Spre deosebire de panourile solare termice, care transforma lumina soarelui direct in caldura, la panourile fotovoltaice este mult mai complicat. Panourile fotovoltaice sunt montate pe acoperis, unde este captata lumina Soarelui de celulele fotovoltaice, principiul de functionare este cel invers diodelor emitatoare de lumina ce transforma electricitatea in lumina. In acest mod este produs curent continuu, care trebuie transformat in curent alternativ pentru a putea fi utilizat. Acest lucru este realizat cu ajutorul unui inverter, ce formeaza al doilea echipament important in acest sistem spre deosebire de sistemul cu panouri solare termice. Dar sa ne intoarcem la eficienta.

Ce preferati eficienta de 90% sau pe cea de 20%?

Dupa cum spuneam mai devreme, panourile solare termice moderne dezvolta in medie o eficienta de 90%, dar pot exista numeroase pierderi in sistem prin intermediul tevilor sau prin peretii acumulatorului de caldura. La un sistem conventional in care tevile au o izolatie standard si acumulatorul de caldura este unul obisnuit, randamentul sistemului scade la 50%.

De ce 90% la panourile solare termice si doar 20% la cele fotovoltaice.

De principiu lumina Soarelui acopera un spectru larg de radiatii termice, radiatii de unda lunga (radiatii infrarosu) si radiatii de unda lunga (radiatii ultraviolete), ca idee orice tip de radiatie lunga sau scurta poate fi transformata in caldura, in timp ce doar o mica parte a spectrului luminos poate fi transformata in electricitate. Acesta este principalul motiv pentru care panourile solare fotovoltaice nu pot depasi un randament mai mare de 20%. 

Concluziile vin de la sine!

Doar subventionarea continua a guvernelor pot face profitabila pentru consumatori energia electrica provenita de la panourile fotovoltaice. Producerea caldurii de la soare este mult mai profitabila si mai ecologica decat productia energiei electrice cu panouri fotovoltaice. Avand in vedere ca din consumul anual de energie 70% este reprezentat de energia folosita la incalzirea locuintelor si apei calde menajere si doar 30% este procentul de energie electrica consumata, acest lucru legitimeaza fara indoiala investitia cu precadere in sistemele de panouri solare termice.  Ascensiunea cresterii preturilor la combustibilii fosili fac din ce in ce mai rentabile si recomandate investitiile in sistemele solare termice. Astfel vedem sistemele de panouri solare ca o solutie viabila pentru scaderea costurilor la incalzire in viitor.